L’Obra Cultural Balear ha fet un Cafè per la Llengua amb membres de l’Església Catòlica, el passat dissabte, 6 de juny, a les 18.00 hores als locals de la Parròquia de Sant Alonso Rodríguez (c. de Costa i Llobera, 19, de Palma). Una setantena de persones, entre laics i seglars, han donat suport a la iniciativa, que pretén intercanviar parers sobre l’ús de la nostra llengua. Els membres de l’Església de Mallorca s’han adherit a aquesta proposta que convida a “prendre un cafè” per parlar d’aquelles qüestions que els preocupen entorn de la llengua a l’Església de Mallorca. El col·lectiu s’afegeix, d’aquesta manera, als diferents sectors de la societat civil que han participat a la campanya, entre els quals destaquen esportistes de la talla de Rafel Nadal o el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta.
En el decurs de l’acte s’ha fet una taula rodona sobre la situació de la llengua a l’Església, a la qual han pres part Nicolau Dols, vicerector de Projecció Cultural de la Universitat de les Illes Balears; Margalida Moyà, monja i directora del Col·legi Sant Rafel; i Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear. Ha moderat l’acte Joana Karmany, delegada del Laïcat Adult i de la Pastoral Familiar del Bisbat de Mallorca.
Al final de l’acte s’ha llegit la Declaració sobre l’Església i la llengua catalana impulsada pel grup.
DECLARACIÓ SOBRE L’ESGLÉSIA I LA LLENGUA CATALANA
Palma, 6 de juny de 2009
Nosaltres, preveres, religiosos, religioses i laics de l’església de Mallorca, participants del Cafè per la llengua de l’Obra Cultural Balear, manifestam la nostra solidaritat amb totes les actuacions per mantenir, dignificar i acréixer la presència pública de la llengua catalana en les característiques pròpies de Mallorca, i el seu ús normal i vehicular en tots els àmbits socials.
Ens hi adherim per respecte als drets dels pobles i de les persones, per coherència amb la tradició cultural de l’Església de Mallorca, i per fidelitat a la doctrina de l’Església sobre la importància i la dignitat de totes les cultures, recollida al magisteri pontifici i al darrer Sínode Diocesà de Mallorca.
Així, doncs, animam tots els membres de l’Església de Mallorca a refermar el compromís a favor de la nostra llengua i cultura a la litúrgia, a la pastoral i a la comunicació entre nosaltres. També encoratjam els immigrants que han estat acollits a les nostres comunitats a enriquir-se amb el nostre patrimoni cultural, perquè junts puguem oferir a la societat un model de diàleg i d’intercanvi cultural serè i fecund amb esperit evangèlic.