29 d’abr. 2009

Més de 300 persones fan un Cafè per la Llengua i critiquen la política lingüística de l'Ajuntament de Marratxí


































Més de 300 persones varen fer ahir un Cafè per la Llengua a la plaça de sa Cabaneta, en un acte organitzat conjuntament per la Plataforma Gent per Marratxí i per l'Obra Cultural Balear. L'acte havia estat convocat amb la finalitat de donar a conèixer la campanya, però també per denunciar públicament la política lingüística de l'Ajuntament de Marratxí, presidit pel membre de l'executiva del PP José Ramón Bauzá. Segons la plataforma i diferents entitats ciutadanes, el consistori incompleix clarament la Llei de Normalització Lingüística i el Reglament Municipal de Normalització Lingüística, tot marginant el català com a idioma preferent de relació amb els administrats tant en les comunicacions (web i butlletins municipals), en l'atenció als ciutadans (preferència del castellà), com en les intervencions públiques dels regidors de l'equip de govern.

L’entitat va convocar l'acte amb la finalitat de fer sentir la seva veu a favor de mesures que garanteixin els drets lingüístics i a favor que el govern impulsi el pla de normalització lingüística dirigit a promoure l’ús de la llengua pròpia de les Illes Balears i la cohesió social. Per això, la portaveu de la Plataforma, Maria Antònia Font, va llegir un manifest exigint a l'equip de govern que rectifiqui la seva política lingüística. Posteriorment, el president de l'OCB, Jaume Mateu, també va fer un parlament en el mateix sentit.

L’acte va tenir el suport de les següents associacions i organitzacions: AMIPA CP Costa i Llobera de Pòrtol, AMIPA d’Es Liceu, APIMA de l’IES Marratxí, A.VV La Pua de Pòrtol, A.VV Sa Cabaneta, Grup Excursionista Arri Arri Caparruda, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (nucli de Marratxí), ERC-Marratxí, Esquerra Unida-Verds Marratxí, PSIB-PSOE (Marratxí), PSM-Entesa Nacionalista (Marratxí).
Manifest llegit per Gent de Marratxí:
LA PLATAFORMA CIUTADANA GENT DE MARRATXÍ RECLAMA AL GOVERN UNA POLÍTICA LINGÜÍSTICA FERMA QUE DEFENSI LA LLENGUA I LA CULTURA PRÒPIES DE LES ILLES BALEARS

La plataforma ciutadana Gent de Marratxí reclama la promoció de l’ús de la llengua catalana a tots els àmbits de la nostra Comunitat. Demanam el desenvolupament del Pla de Normalització Lingüística aprovat dia 2 d’abril amb el consens dels membres representants de tots els sectors socials i econòmics i que el Govern de les Illes Balears determini el calendari d’aplicació i el pressupost necessari per desplegar-lo plenament. S’han de posar en marxa accions de discriminació positiva i mesures legals que garanteixin els drets lingüístics dels catalanoparlants. Volem arribar a assolir una veritable normalització de la llengua i la cultura pròpies. El passat 7 de març, en ocasió de l’acte institucional per commemorar el 25è aniversari de la Fira del Fang, on Marratxí retia homenatge als ollers, ceramistes, polítics i ciutadans marratxiners que impulsaren aquesta fira l’any 1984, així com a altres ollers d’altres pobles de Mallorca que participaren en les primeres edicions, el batle va pronunciar un discurs integrament en castellà, on va realitzar traduccions català-castellà que desvirtuaren la naturalesa i la identitat de l’esdeveniment i dels menestrals que eren homenatjats. La revista municipal de l’Ajuntament de Marratxí “TERRA DE FANG” es fa quasi íntegrament en castellà. Al web de l'Ajuntament només hi podem llegir les noticies en castellà.

Per altra part volem recordar al batle que l’Ajuntament disposa d’un reglament intern on està escrit que, tota la comunicació, amb els seus administrats, tant la interna com l’externa, es farà únicament en la llengua pròpia de les Illes Balears, que és la llengua catalana, i només es farà en castellà si la persona interessada ho demana expressament. L’Ajuntament ha deixat de banda el reglament intern ja que gairebé sempre utilitza la llengua castellana de manera prioritària. També hem constatat que les comunicacions a la ciutadania han passat a ser totes bilingües. Un dels altres usos de la llengua que també hem observat és que malgrat que les intervencions i preguntes dels portaveus de l’oposició es fan en català, les respostes que reben del Sr. batle són majoritàriament en castellà.

La Plataforma Ciutadana Gent de Marratxí veu amb molta preocupació el menyspreu que, en les seves comunicacions tant orals com escrites, demostra el govern municipal cap a la llengua catalana. Són moltes les situacions en què l’ús dominant o exclusiu del castellà evidencia el nul compromís del PP de Marratxí en la defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants. L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears al seu preàmbul declara: “La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la nostra cultura i tradicions són uns elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, són elements vertebradors de la nostra identitat”. L’Ajuntament de Marratxí ha d’assumir com a pròpies les lleis aprovades pel Parlament de les Illes Balears. Els ajuntaments, com administracions més properes al ciutadans, han de fomentar els nostres valors culturals i no menysprear la nostra llengua que ha estat sempre l’instrument en què els illencs han fet les seves màximes aportacions a la cultura universal. L’article 6 de la Llei de normalització lingüística diu que la llengua catalana és la llengua pròpia del Govern autònom i de l’Administració local. La Plataforma Ciutadana Gent de Marratxí denuncia l’incompliment de l’esmentada Llei per part del batle i de l’equip de govern de l’Ajuntament, els demana un canvi d’actitud i un compromís en la promoció de l’ús de la llengua i la cultura pròpies. També reclama el compliment de la Llei 3/1986 de Normalització Lingüística i un Pla de Normalització específic per al nostre municipi. SENYOR BATLE RESPECTI LA NOSTRA LLENGUA!